Toekomstbestendige bouwschillen - Klimaatrobuuste gevelrenovatie
Gratis inspiratie event
Maandag 3 juni 2024
Van 17.30 tot 21.30 uur
CommunicatieCampus, Gent
INSPIRATIE EVENT:
- ENERGETISCH VERANTWOORD EN TOEKOMSTGERICHT ONTWERPEN VAN EEN BOUWSCHIL
Manu Heytens | Partner | evr-architecten - GEVELONDERZOEK EN PROJECTVOORSTELLING VAN EEN GEREALISEERDE KLIMAAT ROBUUSTE BOUWSCHIL
Robbe Verelst | Adviseur bouwfysica, energie en duurzaamheid | Bureau Bouwtechniek - PRIORITEITEN EN RISICO'S VAN GEVELS WIJZIGEN MEE MET DE KLIMAATVERANDERING
Nathan Van Den Bossche | Professor bouwtechniek | Universiteit Gent
De bouwsector ondergaat momenteel een ware renovatiegolf, met talloze uitdagingen die zich aandienen. Het streven naar toekomstbestendige bouwschillen gaat verder dan enkel energetische efficiëntie; het omvat ook het aspect van klimaatbestendigheid. Gebouwen staan bloot aan de impact van klimaatverandering. Het waarborgen van de levensduur van een gebouw vereist dan ook een gevel die zowel energetisch als klimaat adaptief gerenoveerd en gebouwd wordt.
Ontdek tijdens deze sessie hoe een energetisch en toekomstgericht ontwerp tot stand komt en welke impact de klimaatproblematiek op onze gevels heeft. Laat u tot slot inspireren door cases die betrekking hebben op de bouw en renovatie van bouwschillen waar men de brug slaan tussen energie-efficiëntie en weerbaarheid tegen de uitdagingen van klimaatverandering.
Downloads
- Download de presentatie:
Energetisch verantwoord en toekomstgericht ontwerpen van een bouwschil - Manu Heytens - Download de presentatie:
Gevelonderzoek en projectvoorstelling van een gerealiseerde klimaat robuuste bouwschil - Robbe Verelst - Download de presentatie:
Prioriteiten en risico's van gevels wijzigen mee met de klimaatverandering - Nathan Van den Bossche
De architect moet in de toekomst heel anders gaan denken over klimaatrobuuste gevelrenovaties.
De rol van de bouwschil, de 4 gevels van een gebouw, is heel sterk gewijzigd. Noodzakelijk geadapteerd omwille van de verschillende klimaat wijzigingen in onze regionen. De bouwschil draagt nog altijd bij tot het gezonde binnenklimaat van een gebouw, maar moet daarnaast ook rigiditeit en flexibiliteit combineren om de natuur te houden waar hij hoort. Stormen, regenvlagen of hittegolven, onvoorspelbaar en nukkig, moeten kunnen gepareerd worden met technieken en materialen om de levensduur van het gebouw te verlengen.
Energetisch verantwoord en toekomstgericht ontwerpen van een bouwschil
“Veel meer dan vroeger is energie een ‘hot’ topic geworden,” pikt Manu Heytens van evr-architecten in. “Het klimaat heeft altijd wel een rol gespeeld maar nu is het spelbepalend. En daardoor is ook de rol van de architect in de laatste decennia heel fel gewijzigd. Wij zijn nu ‘generalisten’ geworden in plaats van bouwmeester-ontwerper in opdracht. Het zijn wij die de relatie met de aannemer, met de overheid, met de buurt moeten aangaan en onderhouden.
Het ontwerpen van de bouwschil, binnen die wereld van experten, is daarin prioritair geworden, te benaderen vanuit een geïntegreerd projectproces. Daarin hanteren we het principe van ‘design by the number’ waarin we 7 strategieën en parameters integreren in het ontwerpen van unieke geveloplossingen. Het juist in kaart brengen van deze parameters en deze tegenover elkaar te plaatsen, helpt ons om de juiste keuzes te maken in het gevelontwerp. Weet wel dat architectuur geen exacte wetenschap is maar ons dwingt om steeds andere en nieuwere keuzes te maken, veranderingen toe te passen en accenten te leggen. ”
In het ontwerpsverhaal vertrekken we altijd vanuit het principe van de 'intelligente ruïnes' waarbij we rekening houden met de levensduur van de verschillende elementen in het gebouw."
Manu Heytens - Partner en architect
evr-architecten
Klimaatrobuuste gevelrenovatie volgens 'Climate responsive design'.
Energetisch verantwoord en toekomstgericht ontwerpen is een evenwichtsoefening waar een hele reeks, en vaak tegenstijdige parameters, doordacht gecombineerd moeten worden. Hergebruik van bestaande gebouwen is, in de noodzakelijke reductie van CO2-uitstoot, een belangrijke hefboom, maar maakt het vraagstuk zo mogelijk nog complexer.
“Klimaatrobuuste renovatie van de gevel gebeurt volgens het principe van ‘climate responsive design’,” vertelt Robbe Verelst van Bureau Bouwtechniek. “Dat is een energetisch functionele ontwerpmethode waarin we de natuurelementen en beschikbare lokale bronnen zo veel mogelijk integreren en gebruiken.
Op de Campus ACV-CSC-Metea in Gent hebben we al deze kennis gebundeld. Met als resultaat een bouwschil die met zoveel mogelijk passieve maatregelen, de impact van het buitenklimaat op de binnenruimte weet te beperken. Het is een volledig energetische renovatie van een verouderd complex met een nieuwbouwgedeelte. Binnen dit project heeft Bureau Bouwtechniek ingestaan voor het visueel thermisch comfort, advies rond de energieprestatie van de gevel, materiaalonderzoek en brandadvies. “
Onderschat vooral de kracht van het visueel comfort niet. Daglichttoetreding is aandachtspunt nummer één."
Robbe Verelst - Adviseur bouwfysica, duurzaamheid en energie
Bureau Bouwtechniek
Impact van klimaatverandering op de uitdagingen en risico's van gevels
“De klimaatverandering heeft een veel grotere impact dan we denken, “voegt prof. Nathan Van Den Bossche daaraan toe. “Het heeft een impact op materialen en op gebouwniveau en die moeten we nauwlettend in de gaten houden en anticiperen. De computermodellen die we gebruiken delen de wereld op in vakjes waardoor het effect van de broeikasgassen die we uitstoten (RCP) tot op regioniveau kunnen bestudeerd worden. Die klimaatmodellen duiden vooral algemene trends en patronen aan waarop men zich kan baseren.
De wijzigende risico’s en uitdagingen voor de bouwschil die de klimaatverandering met zich meebrengt, kan verschillen van gebouw tot gebouw. De belangrijkste aandachtspunten en gevolgen voor erfgoedwoningen, kunnen verschillen met deze voor renovaties en nieuwbouwwoningen. Één van de wijzigende problemen is bijvoorbeeld die van natuur kalksteen. Vroeger werden muren zwart door de zwavel in de korstmossen terwijl we nu veel meer aan ‘vergroening’ moeten denken door algengroei, vanwege de hogere temperaturen. We moeten daar rekening mee houden in ons bouwproces.”
Het wordt een werkpunt om onze gebouwen beter te gaan 'koelen' in plaats van te 'verwarmen'."
Nathan Van Den Bossche - Hoofddocent bouwtechniek
Universiteit Gent
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
Introductie
Van een strenge naar een open architectuur a.d.h.v. renovatie -
partnercase met Reynaers Aluminium
Manu Heytens | evr-architecten
Deel 1: Energetisch verantwoord en toekomstgericht ontwerpen van een bouwschil
Energetisch verantwoord en toekomstgericht ontwerpen is een evenwichtsoefening waar een hele reeks (vaak tegenstijdige) parameters samen komen. Herbruik van bestaande gebouwen is, in de noodzakelijke reductie van CO2-uitstoot, een belangrijke hefboom, maar maakt het vraagstuk zo mogelijk nog complexer. Het juist in kaart brengen van de parameters en ze meetbaar tegenover elkaar plaatsen helpt binnen deze complexiteit de juiste beslissingen nemen.
Verschillende aspecten zoals zonnewinsten, natuurlijk licht, oververhitting, milieu impact en aanpasbaarheid zijn kwantificeerbaar en gerelateerd aan gebruik, bezetting en oriëntatie. Het is noodzakelijk om vanaf de eerste schetsontwerpen te kwantificeren om de nodige inzichten te krijgen en de juiste ontwerpstrategie te bepalen. De gevel, als regulerend gebouwdeel tussen binnen en buiten, vervult hierin een belangrijke factor.
EVR en BB lichten toe hoe data het ontwerpproces stuurt in de zoektocht naar symbiose; architecturale ingrepen die een antwoord bieden voor meerdere parameters.
Grootschalige renovatie van woonwijk in Retie -
partnercase met Knauf
Een noodzakelijke gevelrenovatie die opbrengt -
partnercase met Etanco
Robbe Verelst | Bureau Bouwtechniek
Deel 2: Gevelonderzoek en projectvoorstelling van een gerealiseerde klimaat robuuste bouwschil
evr-architecten heeft in samenwerking met Bureau Bouwtechniek de oude ACV campus in Gent omgevormd tot een hedendaags en toekomstbestendig kantoorgebouw.
Ontdek hoe Bureau Bouwtechniek aan de hand van een dynamische daglicht- en zonweringstudie een evenwicht gecreëerd heeft tussen de daglichttoetreding, zonwering, rechtstreekse buitenzichten en onderhoudparameters. De gerealiseerde passieve zonwering brengt niet enkel verschillende voordelen met zich mee maar geeft het gebouw ook een karaktervol ritme en gezicht.
Thermisch onderbroken balkons zorgen voor een betere leefomgeving -
partnercase met Schöck
Een gevelrenovatie met architecturale vrijheid en technische performantie -
partnercase met EQUITONE
Nathan Van Den Bossche | Professor bouwtechniek | UGent
Prioriteiten en risico's van gevels wijzigen mee met de klimaatverandering
De functionaliteiten en prioriteiten van een gevel veranderen met de tijd. Maar welke rol speelt de klimaatsverandering hierin en wat staat er ons te wachten? Ontdek samen met Nathan Van Den Bossche hoe klimaatverandering het energiegebruik van gebouwen beïnvloedt en hoe de gevel zich hieraan moet aanpassen. Laat u daarnaast begeleiden doorheen de verschillende risico's en uitdagingen die een gevel moet doorstaan en hoe deze ook zullen wijzigen in de toekomst. Zo zal het risico op vorstschade afnemen terwijl biologische aantasting en oververhitting een steeds couranter probleem wordt. Laat u inspireren en verruim uw inzicht in de toekomst van gevelarchitectuur.
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega's en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten