Is het een façade of een bouwschil? Esthetiek versus functionaliteit.
Is het een gevel of een façade en wat is haar meerwaarde?
Een stad of buurt wordt gekenmerkt door zijn façades. De bouwschillen fungeren als visitekaartje en hebben een enorme impact op het imago van de stad. De variërende façadearchitectuur in buurten en steden zorgt voor verschillende belevingen en ervaringen. De gevels fungeren als gezicht van de stad. Toch is een gevel zoveel meer dan enkel een mooie façade. Ze vormt de grens tussen de binnen- en buitenzijde van een gebouw en dient energetisch efficiënt te zijn. Achter elke energiezuinige bouwschil schuilt een sterk technisch verhaal.
In deze inspiratiesessie lichten Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek) en Stefan De Feyter (Thomas More Hogeschool) de stand van zaken toe van onze eigen circulaire gevels. Daarna nemen Nathan Van Den Bossche (Universiteit Gent), Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) en Peter Vanden Abeele (Stad Gent) u mee langs de verschillende gezichten van een bouwschil.
Download de presentaties
- Download de presentatie: Stand van zaken: De circulaire gevel van De Bouwschil - Raf De Preter & Stefan De Feyter
- Download de presentatie: Technische performantie van façades: heiligt het doel de middelen? - Nathan Van Den Bossche
- Download de presentatie: Bloemlezing over de impact van gevels - Dirk Somers
- Download de presentatie: De impact van façades op het imago van een stad of buurt - Peter Vanden Abeele
Heropbouw van de circulaire gevel
Vorig jaar heeft De Bouwschil en zijn partners in samenwerking met Don Bosco Sint-Denijs-Westrem, twee circulaire gevels opgebouwd. De gevels waren zo ontworpen dat ze makkelijk gedemonteerd kunnen worden om zo met dezelfde materialen elders terug op te bouwen. Na de afbraak van de circulaire bouwschillen, is de Thomas More Hogeschool in Geel de uitdaging aangegaan om deze gevel terug op te bouwen.
“We zijn erin geslaagd om, samen met al onze partners, een circulaire gevel her op te bouwen waarin alle materialen hergebruikt kunnen worden.” Zo begint Raf de Preter het verhaal van de heropgebouwde gevel met raam- en deurpartij. “De losmaakbaarheid van de componenten was een basisvereiste en we hebben dat gestaafd door de gevel volledig af te breken en opnieuw op te bouwen in en met de Thomas More Hogeschool.”
We kunnen niet meer blijven bouwen zoals we nu bezig zijn."
- Raf De Preter, Architect Bureau Bouwtechniek
Voor Stefan De Feyter en zijn studenten was dit een unieke aangelegenheid om de bouwhorizonten van de toekomst te verkennen. “Vooral het engagement van alle betrokken partners gaf ons team een enorme boost. Weten dat iedereen meedenkt om sluitende oplossingen voor de huidige problematieken te ontdekken werkt stimulerend.”
Het is belangrijk om, als onderwijsinstelling, mee te denken over vraagstukken uit het werkveld."
- Stefan De Feyter, Lector Thomas More Hogeschool
Renoveren of niet. Heiligt het doel de middelen?
Voor professor Nathan Van Den Bossche is het ‘renovatietarget’ naar label A dat we zouden moeten bereiken niet haalbaar. “We zouden, om de doelstelling van 2050 te behalen, 95% van onze woningen moeten renoveren. Dat zou willen zeggen dat we 3% van de woningen moeten renoveren per jaar. Zelfs in de heropbouwfase na WO II zijn we niet boven de 1,4% geraakt. We moeten dus een ander modus operandi hanteren. In bepaalde gevallen is het zelfs raadzaam om gebouwen gewoon af te breken. Denk aan gebouwen met heel veel bouwknopen. Daar is renovatie een utopie.”
We moeten jaarlijks 3% van onze woningen renoveren naar label A. Dat is niet haalbaar!"
- Nathan Van Den Bossche, Professor Universiteit Gent
De leefbaarheid van de stad wordt mede bepaald door de manier van bouwen
Voor Dirk Somers is de gevel ook een expressie van identiteit. “Ik kan me niet van de idee ontdoen dat een gevel het gebrek aan inhoud van het gebouw moet verbergen. Terwijl de gevel de binnenkant net moet aanvullen. Maar het moet geen kunstwerk worden omwille van de esthetiek.”
Het echte meesterschap schuilt in de relatie die gelegd wordt tussen de 4 gevels van een gebouw."
- Dirk Somers, Oprichter Bovenbouw Architectuur
De skyline van Gent, misschien niet zo iconisch als die van Parijs of New York. Maar wel eentje die nauwkeurig wordt bepaald en uitgetekend door de architectuur. Peter Van Den Abeele is al bijna 6 jaar de allereerste bouwmeester van de stad. Met zijn visie op leefbaarheid, architectuurcoherentie en torenstrategie ontpopte hij zich tot een meester-inspirator.
“Woontorens waren vroeger, per definitie, sociale woonunits. In deze eeuw krijgen ze ook ander functionaliteiten. Hierdoor worden ze zwaarwichtiger en belangrijker in het aangezicht van de stad. Het aantal bouwlagen mag geen vast getal zijn maar moet inpassen in de verankering binnen het sociaal-cultureel plaatje. Maar er zijn een heleboel regels en maatstaven die we in rekening moeten brengen als we de stad ook leefbaar willen houden.”
Ik heb een boontje voor onze torengebouwen. Zij zijn de bakens van de nieuwe stadsarchitectuur-cultuur."
- Peter Vanden Abeele, Stadsbouwmeester Stad Gent
Fotogalerij
Ontvangst
Het belang en complicaties van luchtdichtheid in de hoogbouw - met Soudal
Introductie - Is het een façade of een bouwschil? Esthetiek versus functionaliteit
Een opvallende bouwschil op een unieke locatie is een winnende combinatie - met Renson
Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek) & Stefan De Feyter (Thomas More Hogeschool)
Stand van zaken: De circulaire gevel van De Bouwschil
Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek) en Stefan De Feyter (Thomas More Hogeschool) lichten ons kort toe hoe de wederopbouw van de circulaire gevels verlopen is en presenteren ons het resultaat van deze heropbouw.
De laatste bouwknoop verdwijnt in een Luxemburgse school - met Schöck
Nathan Van Den Bossche - Professor Universiteit Gent
Technische performantie van façades: heiligt het doel de middelen?
Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen hebben we nood aan energieneutrale gebouwen. Bij renovatie moeten we echter een evenwicht zoeken tussen technische haalbaarheid, financiële kosten, milieu-impact, en erfgoedwaarde. Van afbraak en herbouw, over grondige (stapsgewijze) renovatie, tot restauratie: het huidige discours rond energiezuinigheid biedt geen betrouwbaar kader om goede beslissingen te nemen.
Prof. Nathan Van Den Bossche bespreekt de technische uitdagingen en oplossingen voor de bouwschil aan de hand van concrete cases.
Een bouwschil die een link legt tussen natuur en stad - met Nelissen
Dirk Somers - Oprichter van Bovenbouw Architectuur
Bloemlezing over de impact van gevels
Als gedreven ontwerper en oprichter van Bovenbouw Architectuur, bouwt hij met zijn bureau een repertoire uit dat zowel nationaal als internationaal op bijval kan rekenen. Met zijn expertise en ervaring inspireert Dirk ons met een bloemlezing over gevels.
Een inspirerende façade voor een kenniscentrum in Luik - met VMZINC
Peter Vanden Abeele - Stadsbouwmeester van Gent
De impact van façades op het imago van een stad of buurt
Het imago van een stad wordt sterk bepaald door de façadearchitectuur die gehanteerd wordt. Zelfs binnen eenzelfde stad kan de ene buurt andere gevoelens opwekken dan de andere. Gevels spelen hierin een belangrijke rol en vormen zo het gezicht van de stad.
Peter Vanden Abeele is sinds 2017 aangesteld als stadsbouwmeester van Gent en bouwt zo al enige tijd mee aan de toekomst van de stad. Hij zet in op het uitbouwen van een eigentijdse architectuurcultuur gericht op het uitwerken van vernieuwende inzichten en het opzetten van een stadsbrede dialoog over ruimtelijke kwaliteit. Peter neemt ons tijdens zijn presentatie mee doorheen zijn visie over de impact van gevels op het imago van Gent en hoe deze gevels dienen te evolueren in de toekomst in functie van de stad.
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega’s en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten