Brandveiligheid van gevels. Verschillende geveltoepassingen onder de loep
Gratis inspiratie event
Maandag 27 november 2023
Van 17.30 tot 21.30 uur
CommunicatieCampus, Gent
INSPIRATIE EVENT:
- BRANDVEILIGHEID VAN GEVELS
Jeroen Goovaerts (Buildwise) - DE NORMERING EN TESTEN OP BOUWELEMENTEN INZAKE BRANDVEILIGHEID
Edwin Van Wesemael (ISIB) - REKENING HOUDEN MET BRANDVEILIGHEID IN DE ONTWERPFASE IS KEY
Maaike Berckmoes (VK architects+engineers)
Verschillende gevelbranden in hoge gebouwen, waaronder de Grenfell tower in Londen, hebben gezorgd voor dringende wijzigingen in de Belgische brandreglementering. Een bouwschil dient een performante grens te vormen tussen de binnenzijde en de buitenzijde van een gebouw en de inzittende te beschermen. Het principe is daarom eenvoudig: het risico op brandoverslag via de gevels beperken. De uitvoering is echter een stuk ingewikkelder! Ontdek wat de nieuwe regelgeving inhoudt, hoe verschillende gevelmaterialen uitgebreid getest worden hiervoor en hoe architecten deze nieuwe regelgeving integreren in hun hedendaagse ontwerpen.
Download de presentaties
- Download de presentatie: Brandveiligheid van gevels - Jeroen Goovaerts
- Download de presentatie: Europese normering en Belgische wetgeving - Edwin Van Wesemael
- Download de presentatie: Rekening houden met brandveiligheid in elke fase is key - Maaike Berckmoes
Brandveilige gevels, een brandend actueel thema
In juni 2022 paste de overheid de eisen voor basisnormen voor brand en ontploffingen aan. Ook de eisen rond de brandveiligheid van gevels zijn aangepast. Aan welke verplichtingen moeten verschillende soorten gevels voldoen? Hoe worden bepaalde bouwschillen als brandveilig beschouwd en andere niet? Hoe kan men al van in de ontwerpfase rekening houden met deze eisen? Drie experten ter zake nemen ons mee doorheen de brandveiligheidseisen van gevels. Aan de hand van verschillende scenario’s en praktische voorbeelden wordt weergegeven hoe we aan deze regelgeving rond brandveiligheid kunnen voldoen.
Normen voor brandveilige gevels
De brandveiligheid van gevels is van levensbelang. Wanneer een brand zich via de gevel van een gebouw naar andere verdiepen verspreidt, kan deze snel ontembaar worden. Denk maar aan de ramp in Londen in 2017, waar de brand in de Grenfelltoren zich in een minimum aan tijd verspreidde over het gebouw via de buitengevel. Expert Jeroen Goovaerts, hoofdadviseur bij de technische afdeling van Buildwise legt aan de hand van een aantal basisprincipes uit hoe men een zo brandveilig mogelijke gevel kan bouwen.
“In juni 2022 werd het Koninklijk Besluit basisnormen herzien en binnen de categorie gevels zijn er enkele verstrengingen en uitbreidingen toegevoegd. Alle nieuwe gebouwen en uitbreidingen moeten aan deze nieuwe normen voldoen. De hoogte van het gebouw speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol. Hoge gebouwen zijn omwille van praktische redenen gebonden aan andere en strengere standaarden. De brandweer moet namelijk bij geval van brand genoeg tijd hebben om alle inzittenden te kunnen evacueren.
Daarnaast wordt naar het type gebouw gekeken. Wanneer de inzittenden niet zelfredzaam zijn en zich niet zomaar veilig uit het gebouw kunnen begeven, zullen de regels ook strenger zijn. Vervolgens hangt veel af van de gevelopbouw en -afwerking die men hanteert. Een aluminium gordijngevel vraagt nu eenmaal een andere aanpak dan een houten- of begroende gevel.”
Een brandveilige gevel, is een gevel langs waar een brand zich niet als een lopend vuurtje kan voortplanten."
Jeroen Goovaerts - Hoofdadviseur technische afdeling Buildwise
Hoe men de Europese normen en de Belgische veiligheidsnormen met elkaar kan doen rijmen, demonstreert Edwin Van Wesemael, Technisch directeur van ISIB, het instituut voor brandveiligheid.
“Om een vrij verkeer van producten in Europa te verwezenlijken, ontwikkelde men een gemeenschappelijke technische taal zodat alle klasseringen rond brandwering en brandreactie aan dezelfde normen afgetoetst kunnen worden. De Europese Unie ontwikkelde op basis van deze normen beoordelingsdocumenten, die dan weer de basis vormen voor het CE-label, de Europese veiligheidsmarkering. Lidstaten kunnen boven op deze eisen hun eigen voorschriften en specificaties toevoegen. Bij het opstellen van die eisen moet de wetgever zich beperken tot de Europese klasseringen, zo ook het Koninklijk Besluit Basisnormen.”
Niet elk product heeft een CE-markering, daarom zijn er in de Belgische verordening een aantal reservemogelijkheden."
Edwin Van Wesemael - Technisch directeur ISIB
Brandveiligheid van ontwerp tot uitvoering
Verschillende oplossingen zijn mogelijk om een gebouw en gevel te laten voldoen aan de diverse brandveiligheidseisen. Toch kan het voor architecten uitdagend zijn om de meest geschikte toepassing te integreren in hun ontwerp. Maaike Berckmoes licht toe hoe men met deze regelgeving rekening kan houden in elke fase van een bouwtraject.
“Vooraleer men weet welke eisen er in een gevel geïntegreerd moeten zitten, komt de architect samen met een fire safety engineer om een optimale brandstrategie te bekomen.”, zegt Maaike Berckmoes, hoofd van het façade engineer team van VK architects+engineers, part of Sweco. “De eisen die uit die brandstrategie komen, worden geïntegreerd in het gevelontwerp en in de detaillering. Om de meest optimale en budgetinteressante oplossing voor het project te kiezen, overweegt men de verschillende mogelijkheden en parameters met elkaar. Wat is de architecturale impact, wat is de impact op het warmteverlies en het mogelijke condensatierisisco? Men houdt ook rekening met de water- en luchtdichtheid en de complexiteit van de uitvoering, die zich mogelijks kan uiten in het budget. Door al deze overwegingen te maken, gaat men telkens projectspecifiek op zoek naar de beste oplossing.”
We zijn in België op de goede weg, maar er zijn nog veel topics die behandeld moeten worden."
Maaike Berckmoes - Façade Engineer VK architects+engineers, part of Sweco
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
Introductie
Partnervideo Soudal
Jeroen Goovaerts - Buildwise
Brandveiligheid van gevels
De brandveiligheidsvoorschriften voor gevels worden alsmaar uitgebreider en strenger. Steeds vaker zorgt dit voor twijfels over welke eisen van toepassing zijn en waarom ze worden opgelegd. Daarom zal Jeroen Goovaerts van Buildwise ons gidsen doorheen de geldende brandveiligheidseisen die in België van kracht zijn.
Tevens zullen concrete richtlijnen worden gegeven voor een correct ontwerp en een goede uitvoering van brandveilige gevels. Hierbij worden verschillende gevelopbouwen en gevelafwerkingen onder de loep genomen:
- Gordijngevels
- Houten gevels
- Groengevels
Partnervideo Reynaers Aluminium
Edwin Van Wesemael - ISIB
De normering en testen op bouwelementen inzake brandveiligheid
Sinds de laatste wijziging van het KB Basisnormen werden de Europese klasseringen inzake brandveiligheid definitief ingevoerd. In deze uiteenzetting wordt toegelicht hoe de eisen van het KB kunnen worden aangetoond en welke bouwstenen (normen) er hiervoor in Europa ter beschikking zijn. De specifieke eisen voor gevels, waar naast de aspecten brandreactie en brandwerendheid, eveneens de brandvoorplanting via de gevel, zowel uitwendig als inwendig, moet beoordeeld worden, wordt onder de loep genomen.
Partnervideo EQUITONE
Maaike Berckmoes - VK architects+engineers
Rekening houden met brandveiligheid in de ontwerpfase is key
Via projectspecifieke voorbeelden (vanaf concept tot uitvoering & remediering) zal de toepassing van de nieuwe regelgeving in gevelontwerpen en zijn detaillering worden toegelicht waarbij optimale oplossingen worden gezocht in het integreren van de verschillende gevel-technische (thermisch, akoestisch, structureel, etc..), architecturale en budgettaire eisen.
Partnervideo Soprema
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega's en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten