Demonteren, herbestemmen en remonteren. Verplaatsbare architectuur, geen droom maar realiteit.
Architectuur verplaatsbaar maken is lang geen utopie meer.
De bouwschil is de esthetische en technische grens tussen wat zich buiten afspeelt en de binnenactiviteiten. De impact van weersomstandigeheden en klimaat- wijziging is het meest voelbaar op die 4 gevels van een gebouw. Hier ingrijpen straalt rechtstreeks af op de Derde Long. Per definitie is onroerend goed niet mobiel maar moet dit niet stilaan herzien worden. Willen we duurzamer bouwen en de natuur als partner aanvaarden dan moet architectuur verplaatsbaar worden.
“Met de mock-up van 2 gevels, die vorig jaar werden gebouwd door de studenten van het Don Bosco instituut van Sint-Denijs-Westrem, zijn we aan de slag gegaan,” legt Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek uit. “Aangezien de gevels zijn gebouwd met circulariteit in het achterhoofd was de demontage vrij gemakkelijk. Elke onderdeel was afneembaar, losvijsbaar of demonteerbaar, zonder schade. Zelfs de bastaardmortel kan heel eenvoudig van de bakstenen verwijderd worden. Nu de demontage van de gevels gefinaliseerd is, staat er ons een nieuwe uitdaging te wachten: de heropbouw. We maken de cirkel rond en gaan met de gebruikte materialen een nieuwe gevel opbouwen met de samenwerking van de Thomas More Hogeschool.”
De beste ideeën komen uit trial and error."
- Raf De Preter, Architect Bureau Bouwtechniek
Er is maar één weg: Urban Mining!
Voor Gust Mannaerts, architect van de jonge garde is een duurzame buitengevel bouwen geen evidentie. “Bio- en geobased materialen die vandaag worden gebruikt in gevelcomponenten moeten nog veel inboeten aan hun natuurlijke karakter van hun grondstoffen. Deze biobased gevelsystemen zijn een waardevolle piste maar er is nog heel wat ruimte voor verbetering. Zo moeten wij proberen gebruik te maken van systemen die niet veel meer nodig hebben dan de energie van de zon. Het productieproces en transport van materialen moet korter en eenvoudiger.”
Als we stro voor isolatiewanden met de vrachtwagen 300 km verder gaan ophalen zijn we fout bezig.”
- Gust Mannaerts, Architect
“We praten veel over circulair bouwen maar het moet een standaard worden in onze bouwprocessen,” klinkt de baude uitspraak van Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek.
“Als we de doelstellingen van de EU voor 2030 willen halen moeten we uit de startblokken schieten. 40% minder broeikasgassen en 32,5% lager energieverbruik zijn hoge doelen. Zorgvuldig omgaan met bestaande materialen kan en zal zeker helpen. Laat ons aan Urban Mining doen om deze materialen volop te herbestemmen of recycleren in nieuwe producten.”
We besteden vandaag veel te weinig tijd en geld in het onderhoud van onze gebouwen."
Nadja Van Houten, Directeur Bureau Bouwtechniek
Keynotespreker Ronald Schleurholts haalde de mosterd bij de Amerikaanse architect Steward Brand. “Als we onze gebouwen optrekken in afzonderlijks, demonteerbare schillen dan kunnen we hen een veel langere levensduur garanderen. Idealiter bouwen we robuuste, modulaire gebouwen die demonteerbaar en verplaatsbaar zijn. Op deze manier kunnen we het gebouw laten evolueren met de tijd en adapteren aan de behoeften van de huidige en toekomstige gebruikers. Zo hebben we het ook gedaan met het justitiegebouw van Amsterdam dat nu 180 km verder wordt gehermonteerd.”
We bouwen in de mindset van vandaag maar die zal over 10 jaar compleet outdated zijn."
Ronald Schleurholts - Partner Architectenbureau cepezed
Download de presentaties
Download presentatie Raf De Preter: Demontage van de circulaire mockups
Download presentatie Gust Mannaerts: Biobased gevelsystemen
Download presentatie Nadja Van Houten: Demonteren, herbestemmen en remonteren
Download presentatie Ronald Schleurholts: Demontage tijdelijke rechtbank Amsterdam
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
De ideale combinatie van houtskeletbouw en isolatie met Soprema
Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek) & Gust Mannaert (Alumnus ingenieur - architect)
Studie van "Biobased" gevelsystemen in vergelijking met klassieke gevels
Laat u inspireren door een uitmuntende studie over "biobased" gevelsystemen die gerealiseerd is door ingenieur-architect Gust Mannaerts met architect Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek als begeleider. Kom meer te weten over het verschil in duurzaamheid tussen een biobased gevel en een klassieke gevel zoals we deze kennen.
En tot slot een terugblik op de demontage van de twee circulaire gevels gerealiseerd door De Bouwschil op Don Bosco Sint-Denijs-Westrem. Ontdek de impact van onderhoud op de levensduur van een bouwschil.
De Doktoren herschept de skyline van Antwerpen dankzij Reynaers Aluminium
Nadja Van Houten (Bureau Bouwtechniek)
Hoe moet onze aanpak gewijzigd worden om een doorbraak van circulair bouwen te realiseren?
Nadja Van Houten, directeur en bestuurder bij Bureau Bouwtechniek, deelt haar visie omtrent het belang en de meerwaarde van het herbestemmen van materialen en gebouwen in de bouwsector. Vervolgens biedt ze ons een inkijk in de toekomst van circulair bouwen en de moeilijkheden waar we hedendaags tegenaan stoten. Daarnaast biedt ze een antwoord op de vraag: Hoe moet onze aanpak gewijzigd worden om de doorbraak van circulair bouwen binnen de bouwsector te realiseren? Kom te weten hoe het draagvlak verbreed kan worden en wat de groeimarge is op de doorstroom van recuperatiemateriaal. Met het award winnende herbestemmingsproject Gare Maritime op haar palmares is Nadja de geschikte expert om ons te inspireren over dit hedendaagse topic.
Saint-Gobain en de duurzame toekomst van glasproductie.
Ronald Schleurholts (cepezed)
Demontage van 5.400m² in Amsterdam en remontage in Enschede, een nieuwe realiteit.
Een compleet gebouw monteren, demonteren en hermonteren op een andere locatie, spreekt tot iedereens verbeelding. In Nederland is er echter al een project waar we dit op de voet kunnen volgen.
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam werd ontworpen door cepezed als tijdelijk onderkomen van de Amsterdamse rechtbank. Nu de al bestaande en permanente rechtbank gerenoveerd is, wordt de tijdelijke rechtbank gedemonteerd om daarna geremonteerd te worden op het Business & Science Park / Campus UT in Enschede waar het zijn nieuwe functie als kantoor- en onderzoeksruimte gaat vervullen.
Het is voor het eerst in Nederland dat een gebouw van een dergelijke omvang en statuur, specifiek ontworpen voor remontage, daadwerkelijk uit elkaar wordt gehaald en elders weer in elkaar wordt gezet. Door het gebouw te verhuizen in plaats van te slopen en te kiezen voor vergelijkbare nieuwbouw, wordt zo'n 2.000.000 kg CO₂ bespaard.
Laat je inspireren door Ronald Schleurholts, architect en partner bij cepezed, die dit innovatief project in al zijn geuren en kleuren komt presenteren. Kom te weten hoe men tijdens het project verspilling van materialen en energie tegengaat en welke obstakels ze hebben moeten overwinnen om dit te realiseren.
Conclusie vanuit 3 perspectieven
Met Nadja Van Houten (Bureau Bouwtechniek), Ronald Schleurholts (Cepezed) en Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek).
Netwerkmoment
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten