De Bouwschil bouwt, breekt af en herbestemt: update van de circulaire gevel
De laatste jaren vloeide er heel wat inkt over circulariteit. De Bouwschil wil de daad bij het woord voegen, en nam eerder op het jaar samen met de (kennis)partners het initiatief om zelf een circulaire gevel te bouwen, en die in een latere fase ook opnieuw af te breken en te herbestemmen. Voor de bouw kunnen ze rekenen op het jeugdig enthousiasme van de leerlingen van de derde graad Bouwtechniek van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem, die op dit moment duchtig doorwerken om de constructie van de twee circulaire mock-ups te realiseren.
Met het plan voor de bouw van een circulaire gevel stapte De Bouwschil medio 2021 naar kennispartners Jos Vandamme (C3A) en Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek). Het initiatief kon de architecten meteen boeien, en tijdens het daaropvolgende event van de Bouwschil deelden De Preter en Vandamme de plannen voor twee mock-ups van een circulaire gevel. De Preter: “In plaats van er veel over door te bomen, kunnen we de modellen effectief bouwen en zien voor welke uitdagingen we staan. Het was daarbij belangrijk om grondig overleg te plegen met de betrokken partners: productoverschrijdend nadenken is absoluut essentieel wanneer je niet alleen op constructie, maar ook op afbraak en herbestemming focust. De materialen en producten moeten immers zonder waardeverlies uit de bouwschil gerecupereerd kunnen worden.”
Willen we voor echte circulariteit gaan, dan is het cruciaal dat we binnen enkele decennia nog altijd weten uit welke materialen en elementen het gebouw bestaat, en in welke hoeveelheden ze gebruikt werden."
- Raf De Preter, Bureau Bouwtechniek
Het circulaire verhaal: niet zonder digitaal
BIM-expert Jos Vandamme heeft het ontwerp voor de circulaire mock-ups digitaal vormgegeven. Vandamme: “Via BIM verzamelt men alle informatie over het project – gebruikte materialen, producten… maar met enkele muisklikken tover je even goed bestekteksten en certificaten tevoorschijn.” De Preter onderstreept het belang van BIM voor circulair bouwen: “als we materialen uit een gebouw willen hergebruiken, is het van vitaal belang dat we binnen enkele decennia nog altijd weten uit welke (ook niet-zichtbare) materialen en elementen het gebouw bestaat, en in welke hoeveelheden ze gebruikt werden. BIM zorgt voor een ruimtelijk model waarin dit alles vervat zit. Een vlottere samenwerking, minder tijdverlies en minder risico op fouten zijn bijkomende voordelen.”
Productoverschrijdend nadenken effent het pad naar circulariteit."
- Pieter Claerhout, De Bouwschil
Een circulaire bouwschil begint bij samenwerken
De partners, stuk voor stuk voorname spelers in de gevelbouw, leverden de nodige materialen en producten voor de opbouw van de gevel. Initiatiefnemer Pieter Claerhout: “Productoverschrijdend nadenken effent het pad naar circulariteit. Stel je maar eens voor dat je als producent van buitenschrijnwerk een volledig circulaire oplossing bedenkt, al berekend op afbraak en herbestemming, maar dat die onmogelijk terug uit de gevel gerecupereerd kan worden. Als je bij afbraak niet alle onderdelen van je circulaire gevel kan recupereren, is de gevel eigenlijk niet circulair. Vanuit die filosofie wilden we onze partners uitdagen om de krachten te bundelen, en daarbij zo veel mogelijk samen te werken en rekening te houden met elkaar. Enkel zo creëer je een écht circulaire gevel.”
Met dit circulaire project willen we onze leerlingen wereldburgerschap bijbrengen en hen voorbereiden op een sector met een brede waaier aan uiteenlopende knelpuntberoepen."
- Nele Callaert, Don Bosco Sint-Denijs-Westrem
Met Don Bosco bouwen aan de toekomst
Voor de realisatie van de twee circulaire mock-ups rekenen de initiatiefnemers op de afdeling Bouwtechniek van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem. Nele Callaert, technisch adviseur Bouw bij de school: “op dit moment zijn de twee circulaire gevelconstructies in volle opbouw. We vinden het belangrijk om onze leerlingen bewust te maken van deze kwestie, en hen zo wereldburgerschap bij te brengen. In onze sector hebben we met de productie van bouwmaterialen immers nog een groot aandeel in de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarnaast gaat de bouwsector gekreund onder grote arbeidstekorten voor een brede waaier aan knelpuntberoepen. We proberen onze leerlingen daarom een zo groot mogelijke verscheidenheid aan bouwkennis mee te geven. In dit project kunnen zij kennismaken met de verschillende producten, materialen en technieken van de deelnemende partners – ervaring die later op de arbeidsmarkt ongetwijfeld zijn nu zal bewijzen.”
Meer weten over de rol van BIM bij circulair bouwen? Ontdek het hier.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten